Selle üle, millise riigi meistrid suussulava šokolaadifondanti esimesena ahjust välja võtsid, vaidlevad ameeriklased ja prantslased vist siiani. Mõnede retseptide järgi ühte õigesse fondanti jahu ei panda, kuid juhindusin Gordon Ramsay'st ning valmistasin oma fondantid samuti natukese jahuga.
Panen kirja kahe fondanti valmistamiseks vajalikud kogused. Kuna meie peres ongi ainult kaks liiget, siis enamasti vaid kaks fondanti korraga valmistangi. Rohkem kui üks korraga süüa tundub natuke liiga suure patustamisena ning tegu pole ka sellise maiusega, mida järgmisel päeval süüa.
2 fondanti valmistamiseks läheb vaja:
- 60 grammi tumedat šokolaadi
- 50 grammi võid + veidi võid vormide määrimiseks
- 53 grammi suhkrut
- 25 grammi nisujahu
- 1,3 munavalget
- veidi kakaod vormi raputamiseks
1. Alustuseks tuleb vormid võiga sisse määrida ning lisaks tuleb raputada vormi kakaod. See kõik on vajalik fondanti ilusa välimuse jaoks ning et ta üldse vormist ilusti välja tuleks. Luban, et seda õpetust jälgides, tulevad fondantid pärast väga lihtsalt vormist välja!
3. Lisada vahustatud munasuhkru segule sulatatud šokolaadi ja või segu. Vahustada mõned minutid - ka saumikser ajab asja ära. Lisada segule jahu ning veel veidi vahustada.
Ja siis enam muud ei olegi kui segu vormidesse ning ahju.
Ahjuga on ehk veidi keerulised lood. Temperatuurina sobib hästi 180 kraadi, ajaga on keerulisemad lood. Erinevates retseptides soovitatakse enamasti 10-12 minutit, kuid minu ahi küpsetab 12 minutiga fondantidest muffinid, kuid muffinid ei ole eesmärk. Seetõttu on VÄGA oluline tunda oma asju, mina küpsetan fondante enamasti 8 minutit, viimasel korral sain eriti mõnusad voolavad suussulavad fondantid 7 minutiga.
Mulle väga meeldib šokolaadi fondanti nautida koos jäätisega ning lisaks sobiks hästi ka vähemagus moos Njom! :)
Kommentaarid
Postita kommentaar