Meil on aias õunapuud. Sorte mitmeid erinevaid, enamus on talveõunad. Iga suve lõpupoole, saabub hetk kui õunad hakkavad puude otsast alla potsatama ja tõstatub küsimus, mida neist valmistada. Õunakook on tore (nagu ka kõik muud koogid), kuid selle sagedast söömist ei saa paraku endale keegi lubada, kes enam-vähem saledat taljejoont hoida tahab. Mina olen teinud natuke moosi. Jah, ega moos ka väga figuurisõbralikult ei kõla, olen nõus, kuid ega moosi ju igapäevaselt lauale ei pane ning suhkrut lisan sinna maitse järgi ehk pigem vähem kui tavaliselt moosides on. Enda magususemaitse osas annan vihjeks, et poodides müüdavaid mahlu ma ei osta, sest need on liiga magusad minu jaoks.
- õunapuudelt alla potsatanud õunu
- virsikuid (ca 1/3 suhtega)
- veidi vett
- maitsele vastav kogus tavalist suhkrut
Purgid ja nende kaaned kuumutan ahjus ca 150 kraadi juures ning ahjus on need täpselt seni kuni moosiga toimetan.
Moosi jaoks pesen õunad ning seejärel koorin, puhastan ja tükeldan need. Virsikud pesen samuti ning tükeldan, kuid ei koori. Ja siis lähevadki õunad ja virsikud koos natukese veega potti podisema. Vett täpselt nii palju, et poti põhjas veidi vett oleks. Kui õunad ja virsikud on pehmeks keenud, tuleb pott võtta tulelt ning moos saumiksriga läbi mikserdada nii, et see muutuks mõnusalt siidiseks ning tükke sisse ei jääks. Seejärel läheb moos tagasi tulele ning tuleb lisada maitsele vastav kogus suhkrut. Veel mõned minutid tulel, et suhkur kenasti sulaks ning valmis moos ongi. Jääb see veel kuumadesse purkidesse panna ning valmis ongi. :)

Kommentaarid
Postita kommentaar