Hakkliha ja riisiga täidetud paprikad

Juba lapsest peale on mu üheks lemmiktoiduks olnud täidetud paprikad. Üldse olen ma üsna suur paprikate fänn. Mulle meeldivad röstitud paprikad, shampinjonidega koos praetud paprikad, grillitud paprikad, paprikaga hummus, letšo... :D No ja hakklihast asjad meeldivad mulle enamasti ka. Ainult riisi ma just pööraselt ei armasta, kui see just paella või sushi sees ei ole ;). No, ühesõnaga sisalduvad selles toidus kaks komponenti, mida ma väga armastan. Kindlasti on inimesi, kes kirtsutavad nüüd nina, et OMG hakkliha!!! millest see küll tehtud on jne, aga ma arvan, et päris hulluks ei ole ka mõtet minna. Vanaema tehtud kotletid maitsevad ju kõigile ning millest muust need siis tehtud on kui mitte hakklihast!
 
Paprikad pärinevad Ameerika mandrilt, täpsemalt Lõuna-Ameerikast. Umbes 16. sajandil hakati paprikat kasvatama Türgis ning tõenäoliselt sealt kaudu jõudsid paprikad ka lõpuks Euroopasse. Thank god for that!

Vaja läheb:
  • paprikaid
  • 400g hakkliha (50% sea, 50% veise)
  • üks kotike riisi
  • 1 muna
  • soola, pipart
  • 1 keskmine sibul
  • oliivõli praadimiseks
  • vett


Kõige esimese asjana tuleb keeta riis, sest täidise valmistamiseks peab olema riis juba jahtunud. Sel ajal kui riis jahtub, tuleb paprikad pesta ning puhastada. Ülal oleval pildil on seda juba tehtud. Nii ilus värviline kooslus, eks! Kui riis on jahtunud (ehk ei ole enam väga kuum) saab kokku segada paprikate täidise - riis, hakkliha, hakitud sibul, üks toores muna, sool ja pipar. Kui see tehtud, saabki paprikad täidisega ära täita! Eks alati on see küsimus, et palju neid paprikaid täpselt nüüd ostma peab, eks see käibki tunde järgi. Kui jääb mõni paprika lõpuks täitmata on mõnus ka mõni täitmata paprika teiste sekka panna või kui jääb täidist natuke üle, saab selle kotletina ära praadida ja on ka mõnus! :)
 
 
 
Aeg asuda küpsetamise juurde. Kõigepealt meeldib mulle paprikaid veidi pannil pruunistada, igalt küljelt natukene. Alati kui õli tarvis, kasutan oliivõli, nii ka paprikate pruunistamiseks.

Peale pruunistamist, lähevad paprikad potti hauduma. Olen inimestelt kuulnud ja näinud ka retsepte, kus paprikad pannakse ahju küpsema, kuid ma ise ei ole seda viisi proovinud ning olen jäänud oma valmistamise viisi juurde. Potti lisan ka üsna palju vett, mitte nii palju, et paprikad üleni vee all oleksid, kuid poolenisti küll. Veele lisan ka soola ning nii valmib üks väga mõnus leen.

Kuna meie peres käivad täidetud paprikatega alati kokku ka keedetud kartulid, siis enamasti on nii, et kui paprikad saavad hauduma, siis koorin kartulid ning panen ka kartulid keema ning lõpuks peaksid enam vähem üheaegselt olema nii kartulid keenud kui ka paprikad piisavalt haudunud. Ja ega siis enam muud ei olegi kui sööma! Bon appetit! Ciao!!

Kommentaarid