Kookide küpsetamine meeldib mulle väga, söömine ka! Ja parimad koogid ei tule mitte poest vaid ikka enda ahjust. See on teada tõde. Selle suve lemmikkoogiks oli meil kohupiima kook erinevate marjadega.
Vaja on:
- 150g margariini
- 1 pakk tordipulbrit (Erika või juubeli)
- 400g kohupiima
- 2 muna
- 0,5-1 dl suhkrut
- marju
Koogi valmistamine algab tordipulbri ja margariini seguks näppimisest. See on minu jaoks alati kõige tüütum osa :P. Ilmselt oleks see lihtsam kui eelnevalt margariini mõnda aega toa temperatuuril hoida, kuid enamasti ei ole see siiski meeles.
Tordipulbritest sobivad nii Erika kui ka juubeli. Erika on tumedam, juubeli heledam variant. Selle koogi puhul sobivad mõlemad, kuid teatud kookide puhul (näiteks vaarika mascarpone koogi puhul) eelistan Erika varianti. Olen märganud, et Erika tordipulbrit on poodidest raskem leida, juubeli on alati olemas.
No igatahes kui pulber ja margariin on näpitud, siis tuleks suurem osa sellest kallata koogivormi, koogi põhjaks. Alles jäta piisav kogus, et pärast kook ka pealt sellega katta. Koogivormi soovitan küpsetuspaberiga vooderdada. Saab ka ilma, kuid nii on lihtsam.
Nüüd tuleb kokku segada koogi täidis, kaks pakki kohupiima (kokku 400g), ma enamasti ostan ühe täiesti tavalise paki ja teise paki lahjat kohupiima. Kohupiima hulka tuleb segada 2 muna, suhkur ja marjad. Suhkru hulk sõltub sellest, kui suur maiasmokk oled. Tordipulber on ju juba magus, kohupiim ilmselt ka. Seega pead ise katsetama, kas lisad täidisele 0,5dl suhkrut või rohkem või üldse mitte. Mina kunagi päris ilma suhkruta ei ole teinud. Tavalisele suhkrule võid lisada näiteks natuke ka vanillisuhkrut. Marjade puhul võib lasta fantaasial lennata või siis vastavalt sellele, mida parasjagu on. Sobivad nii värsked kui ka sügavkülmutatud marjad. Mina olen teinud seda kooki ploomidega, kirssidega, vaarikatega, maasikatega. Meile kõige enam meeldis ploomidega variant. Sel korral tegin segavariandi - veidi kirsse, maasikaid, ananassi, kiivit ja ka rabarberit!! Lõpuks tuleb segu kallata koogivormi, tordipulbri-või kihi peale.
Ning seejärel tuleb peale kallata veel ainult ülejäänud osa tordipulbri-või segust ja ahju!
200 kraadi ja 25-30 minutit! Ma enamasti panen taimeri 25 minuti peale ja siis vaatan välimuse järgi (vastavalt sellele kui pruun kook pealt välja näeb). Kook on väga maitsev nii soojalt kui ka jahtunult. Soojalt võib ainult täidis olla veel veidi vedel.
Bon appetit!
Kook on tõesti nii hea, et ma olen võimeline selle korraga ära sööma! Njäm, njäm :)
VastaKustuta