Esimest korda sõin sarnast ahjuvormi ühes Tartu söögikohas päevapakkumisena ning maitses nii väga, et koju jõudes hakkasin otsima retsepte, kuidas sarnast toitu valmistada. Retsepti, mille järgi proovima hakkasin, leidsin Toidutarest.
Algupäraselt on antud toidu erinevad versioonid inspireeritud Suurbritannias ja Iirimaal armastatud Karjase pirukast ehk Shepherd's pie'st. Shepherd's pie valmistati algselt lamba hakklihast, tänapäeval kasutavad britid ka veisehakkliha ning sarnast vormirooga valmistavad britid ka kalast.
Vaja on (kartulipuder):
- u. 1kg kartuleid
- 1-2 sl võid
- veidi soola
Vaja on (hakklihatäidis):
- 400g veise/sea hakkliha
- veidi soola
- praadimiseks oliivõli
- 2 paprikat
- porrulauk
- 3dl purustatud tomateid
Vaja on (katteks)
- riivjuustu
- maitse järgi ürte (näiteks pune, basiilik, tüümian)
Vaja on (külmaks kastmeks):
- majoneesi
- hapukoort
- tilli
- sibulat
- marineeritud kurki
Alustada võiks kartulipüree valmistamisest. Kartulid koorida, lõigata pooleks/neljaks, olenevalt kartulite suurusest. Seejärel keeta pehmeks ning siis nuiaga puruks litsuda ning piima, või ja soolaga kokku segada. Valmis!
Hakklihatäidise valmistamine algab hakkliha praadimisest ning paprika ja porru hakkimisest. Peale hakkimist lähevad ka paprika ja porru pannile.
Peale seda kui hakkliha, paprika, porru on mõnda aega pannil küpsenud, tuleb pannile lisada ka purustatud tomatid ning veel veidi hautada, lisada ka sool.
Kui kartulipüree on valmis ning ka hakkliha täidis pannil piisavalt küpsenud, tuleb kõik panna ahjuvormi. Ahjuvormi põhja, esimeseks kihiks läheb hakklihatäidis ning sellele peale teise kihina kartulipüree. Kolmanda kihina kartulipudru peale lähevad tomativiilud, meelepärased sobivad ürdid ja riivjuust. Seejärel läheb vorm 15 minutiks 225 kraadiga ahju.
Sel ajal kui vorm on ahjus on ideaalne hetk külma kastme valmistamiseks. Selleks on vaja hakkida sibul ja marineeritud kurk. Mulle meeldib kui tükid on võimalikult väiksed. Hakitud sibul ja kurk tuleb kokku segada majoneesi, hapukoorega. Võimalusel võiks lisada ka värsket tilli. Majoneesi ja hapukoore vahekord valida selle järgi, kuidas teile maitseb. :)
Bon appetit!
Kommentaarid
Postita kommentaar