Krõbe kana magushapus kastmes

Krõbe kana magushapus kastmes on ilmselt üks põhilisemaid toite, mis eestlastel Aasia köögiga seostub ning paljude jaoks on kindlasti tegu suure lemmikuga. Ka meie peres on krõbe kana magushapus kastmes üks lemmikutest ning seetõttu otsustasin ka ise ühel hetkel roa tegemise selgeks saada. Ja tegelikult on see nii lihtne! Ainult natuke aega peab varuma :)

Krõbeda kana valmistamiseks:
  • 2 kanafilee tükki
  • 2 munavalget
  • 3 küünt küüslauku (võib ka vähem/rohkem)
  • 4spl sojakastet
  • oliivõli (praadimiseks)
  • maisitärklist
Kõigepealt tuleb kana panna marinaadi seisma. Selleks tuleb kana tükeldada meelepärasteks tükkideks. Marinaadiks on sojakaste, küüslauk ja munavalge. Küüslauku ma ei haki, pressin küüne noa all laiali ning lõikan ainult näiteks pooleks. Munavalge vispeldan kergelt ning ega siis muud ei olegi kui jätan selle segu külmikusse seisma, näiteks kaheks tunniks. Kui kana on ära marineerinud, siis on aeg seda praadima hakata. Enne kuumale pannile õlisse särisema panemist tuleb kanatükid maisitärklisega kokku keerata. See on selline natuke tüütu osa, maisitärklis kipub sõrmeotste külge kinni jääma. Kana tuleb küpsetada mõlemalt poolt mõnusalt kuldpruuniks. Kui kana on küpsenud, siis kaant sellele pannile või kausile/potile, kuhu te kana seisma jätate,  peale panna ei tohi, sest muidu kaotab kana oma mõnusa krõbeduse.

Magushapu kastme jaoks:
  • oliivõli (praadimiseks)
  • 1-2 sibulat (oleneb suurusest)
  • 1-2 paprikat
  • ingveripulbrit (või värsket ingverit)
  • 4spl ketšupit
  • 3-4spl riisiäädikat/valge veini äädikat
  • 3 spl sojakastet
  • 300ml puljongit (kana/juurvilja)
  • 1-2 tl maisitärklist
  • veidi herneid
  • 1 väiksem õun
  • 3spl suhkrut
  • Cayenne pipart
Nüüd siis kastme juurde. Alustuseks lõigata parajateks tükkideks paprika, õun, sibul. Mina täna leidsin külmikust lisaks veel ka ühe porrulaugu, mille samuti ära hakkisin. Lisaks võib soovi korra kastmesse panna ka ananassi. Õun ei ole ka tingimata kohustuslik. Täpselt nii, mida parasjagu on ja tundub, et sobida võiks.


Igatahes kui kõik need sobilikud komponendid on hakitud, siis panna need praadima. Peale mõnda aega praadimist segada juurde ingveripulber. Praadimise ajaga on lugu selline, et paprika võiks jääda veidi krõmpsuks.
Kastme vedeliku osaks segada kokku ketšup, riisiäädikas, sojakaste, suhkur, maisitärklis (kastme paksendamiseks), puljong. Lisada see kõik kokku segatuna eelnevalt praetud paprikale ja muule +lisada ka hernes ning jätta pliidile natukeseks podisema, et kõik maitsed mõnusalt läbi seguneks. Kui arvad, et kastet võiks rohkem olla, siis kasuta kastme "vedeliku osa komponente" topelt koguses. Kes vürtsi naudib, võib ka kastmele Cayenne pipart lisada. Mina täna lisasin kastmele ka veidi seesami seemneid. Krõbe kana tuleb kastmele lisada alles vahetult enne serveerimist.

Lisandina sobib kõige paremini riis või nuudlid. Meie peres armastatakse nuudleid ning enamasti me seda rooga koos munanuudlitega söömegi.

Bon Appetit!

Kommentaarid